Садівництво

Чому чорніють томати і що я роблю

Кожен, хто вирощує на своїй ділянці томати, мріє про багатого і здоровому врожаї соковитих плодів. Однак іноді цього можуть поміщати різні проблеми, пов’язані з зараженням томатів хворобами або порушенням агротехніки.

Сьогодні я хочу розглянути таку поширену проблему, як поява чорних плям на плодах і зеленій масі. Найчастіше томати чорніють в нижній частині. Щоб успішно впоратися з цією неприємністю, важливо правильно визначити причину, а потім вибрати метод усунення проблеми.

Звідки беруться чорні плями і що з ними робити

Помідори, як і інші представники сімейства пасльонових, вимагають чіткого дотримання агротехніки. Однак буває і так: ви докладаєте максимум зусиль, виконуєте вимоги щодо догляду, а чорні плями все одно з’являються.

Причин цьому може бути декілька:

  • зараження фітофторозом;
  • сіра, водяниста або вершинна гниль;
  • різні види плямистостей;
  • антракноз.

І це ще далеко не весь перелік. Однак перераховані захворювання зустрічаються найчастіше. Тепер Давайте розбиратися детально, як боротися з кожним з них.

Фітофтороз знаходиться на першому місці в списку причин почорніння томатів. Хвороба провокують грибоподібні патогенні організми. В першу чергу ознаки хвороби проявляються на листках спочатку з’являються коричневі плями, які потім переходять у білий наліт. Хвороба дуже небезпечна, так як в короткі терміни може повністю знищити томатні кущики. Якщо ви пропустили ознаки на листі, то на самих плодах ви їх побачите у процесі дозрівання. Томати будуть гнилими і непридатними в їжу.

Найчастіше причиною розвитку фітофторозу є висока вологість повітря і значні температурні скачки між показниками ночі і дня. Крім того, захворювання може бути викликане порушенням умов вирощування. Наприклад, загущення посадок або закритий простір. Боротися з хворобою можна за допомогою хімічних препаратів або народних засобів. Особисто я віддаю перевагу перші.

Вершинна гниль частіше вражає рослини в посушливе літо. Хоча і помилки у догляді ніхто не відміняв. Часто розвитку захворювання сприяє перегрів культур в парнику. Крім того, хворобу можна спровокувати неписьменними підгодівлями. Особливо це стосується перевищення дозування азотовмісних добрив. Для боротьби з недугою я застосовую сірчанокислий калій. Робочим розчином проливаю грунт і обприскую рослини.

Сіра гниль найчастіше зустрічається при тепличному вирощуванні та загущених посадках. Хвороба розвивається буквально за тиждень, що призводить до некрозу судин на стеблах. З цієї причини томати не можуть отримувати повноцінного харчування і гинуть. Для боротьби варто звернути увагу на препарати з групи фунгіцидів. Однак до лікування потрібно починати якомога швидше.

Плямистості також породжуються грибками. Боротьба з ними теж повинна вестися за допомогою хімічних препаратів.

Антракноз – інфекційне захворювання, від якого страждають здебільшого дорослі рослини. Хвороба спочатку вражає зелену масу, а потім перекидається на плоди. Протистояти інфекції допомагають засоби на основі сінної палички, які сприяють підвищенню імунітету рослин.

Чому ще чорніють томати

Не завжди причина потемніння томатів полягає в хвороби, іноді цьому сприяють і інші фактори:

  • неграмотний полив або полив протягом дня під впливом активного сонця, яке може викликати опіки рослин;
  • невідповідні підживлення;
  • загущення посадок;
  • невідповідний склад ґрунту, а саме кислотність. Для томатів сприятливі нейтральні і слабокислі ґрунти.

Чому чорніють томати в теплиці

Тепличне вирощування здатне захистити овочеві культури від ряду проблем, пов’язаних з погодними умовами.

Однак і в теплиці можна зіткнутися з проблемами. А причин цьому декілька:

  • порушення температурної вологості і температурного режиму;
  • засолення ґрунту внаслідок неконтрольованого внесення добрив;
  • дефіцит бору та магнію;
  • нехтування профілактичними обробками бордоською рідиною, які допомагають попередити розвиток хвороб грибкової природи;
  • погана вентиляція.